Slika cveća

Najveći cvetovi

Objavljeno:
{{post.date|format_date})}

Info:

Milionima godina, cveće je ukras krajolika. Jednostavna manipulativna evoluciona inovacija korišćenja boje i mirisa kao mehanizma manipulacije insektima i životinjama dokazana kao veoma efikasna. Danas, cvetne biljke su među najzastupljenijim i najraznolikijim klasama života na planeti. Daleko od bašti i vrtova, ogromni cvetovi pokazuju samo dokle adaptacija na okolinu može da dostigne.

 

Raflezija arnoldi

Među svih velikih cvetova, Raflezija arnoldi proizvodi najveci pojedinačni cvet. Poreklom iz tropskih kišnih šuma u Indoneziji i Maleziji, cvet može biti do tri metara u prečniku i mase je više od 10 kilograma.

 

Više od njegove veličine, međutim, Raflezija je poznat po svom mirisu. Poznat po neprijatnom mirisu truljenj je evolutivna adaptacija razvijen da privuče muve koje pomažu oprašivanje biljke.

 

Neobičan cvet raste samo na vitica na tetrastigma vinove loze, koji zauzvrat samo raste u džunglama, što ima za posledicu da staništa raflezije arnoldii ubrzano nestaju.

 

 

Amorfofalus titanum

 

 

Darivanju titule za "najveći cvet" nije uvek tako jednostavno kao merenje cveta.

 

Zaista, Amorfofalus titanum koji ima cvast da raste 10 metara u visinu, nije mali po bilo kojoj definiciji.

 

Za razliku od Raflezija, međutim, to nije velika struktura jedan cvet, nego stotine malih pupoljaka na jednoj stabljici.

 

Poreklom sa Sumatre, u Indoneziji, biljka se  smatra retkom, ali se sada gaji u vrtovima širom sveta. Ipak, cvetanje ove biljke je ješ uvek retka pojava I u divljini i u vrtovima.

 

Kao Raflezija, Amorfofalus titanum privlači oprašivače mirisom truljenja mesa.

 

 

Helianthus annuus

 

 

Iako su najveći svetski cvetovi često ograničeni na udaljene prašume i ponegde na  Botaničke bašte, suncokret je čest i sveprisutan, neporecivo, veliki cvet.

 

Kada mu date prostora, sunce i dovoljno vode, suncokreti mogu rasti 12 metara visine i više od dva m u prečniku.

 

Ovaj tekst iz zbirke tekstova cvećare beograda je namenjen klijentima online cvećare radi upoznavanja sa mogućnostima odabira cveća u neposrednoj kupovini i kod dostave cveća, kako u Beogradu tako i u Novom sadu